Fuchsia

Känslig skönhet

Pelargon

Pelargonsläktet har mer än 250 arter. På savannen i södra Afrika finns de flesta arterna, men de förekommer också i Australien, på Nya Zeeland, Arabiska halvön och runt östra Medelhavsområdet. De pelargoner som växer i södra Afrika är oftast buskar som har tjocka och kraftiga stammar och rötter. De lagrar vatten bra så de klarar sig under de torra vintrarna. Vintrarna är ljusa, svala och torra medan somrarna är varma och det ska försökas efterliknas genom att hålla de torra under vintervilan.

Övervintring

Ta in dem innan frosten kommer och låt de stå på ett ljust och svalt ställe, 10-15°C är lagom. Under vintern ska de inte få så mycket vatten bara så mycket att de inte torkar ut helt. I februari tar du fram Pelargonerna och ställer dem i rumstemperatur och börjar vattna dem mer. Klipp ner plantan så den blir ca 10 cm hög. Efter en vecka är det dags att plantera om dem i nya krukor, som inte är allt för stora, med ny jord. Den översta biten av det bortklippta (6-7 cm) kan du ta bort de nedersta bladen på och bara spara 2-3 stycken längst upp. Dessa sticklingar kan du sticka ner i blomkrukor och vattna.

Historia

På 1800-talet var det bland överklassen på slott och herrgårdar som pelagonerna fanns. Nu för tiden är det en folkkär växt för alla hem.

Lättsköta

De är lätta att odla och blommar under hela sommaren och en bra bit in på hösten. De finns i många olika färger som odlats fram.

Olika typer av pelargoner

Pelargonerna delas in i olika grupper som i sin tur har flera undergrupper. De pelargoner som växer vilt kan vara halvbuskar, buskar suckulenter eller örter.

De pelargoner som vi oftast har hemma kallas för Zonalpelargoner.

Änglapelargoner eller pensépelargoner som de kallas ibland har violliknande blommor.

Murgröns- eller hängpelargoner har man oftast utomhus i amplar.

Engelska pelargoner har stora blommor. Unikpelargonerna har mindre blommor än de engelska pelargonerna men annar påminner de mycket om varandra.

Det finns också doftpelargoner där bladen doftar. De är ätbara och kan användas som krydda. Blommorna på dem brukar inte vara så speciella.

Sätta frön

Under januari-februari kan du så dina pelargonfrön för att de ska komma igång med blomningen i juni då utplanteringen sker. För att fröna ska gro fortare kan du lägga dem i blöt några dagar först. Det kan ta ett par dagar upp till några veckor innan fröna gror, men mer värme påskyndar processen. 20-22°C är idealiskt för att få fart på det. Sänk temperaturen när det börjar gro och tillför extra ljus. Plantera om de till större krukor efter ca 3 veckor, gärna lerkrukor. Fyll krukorna med blomjord. När plantan blivit 10-15 cm hög ska de toppas för att växa yvigare. Toppningen ska göras precis ovanför ett blad. Gör om det på sidoskotten efter ett par veckor.

Pelargoner trivs både inne och ute på sommaren, i krukor eller rabatter. Jorden ska vara väldränerad och pelargonen ska stå på en varm och solig plats som har skydd från vind. Ge extra näring och kalk, men för mycket kväve gör att den inte får så mycket blommor.