Fuchsia

Känslig skönhet

Gerbera

Gerbera tillhör familjen korgblommiga växter. Det syns på bladverket att de faktiskt är besläktade med maskrosen. I släktet Gerbera finns det ca 20 arter som växer vilt och återfinns på flera platser i världen; Sydamerika, Afrika och tropiska delar av Asien.Släktet har fått namnet efter tysken Traugott Gerber som var vän med Carl von Linné.

Blommor

Gerbera finns med olika färger på sina blommor; gul, orange, rosa, röd eller vit. Det finns olika hybridkorsningar. De säljs ofta som snittblomma och utgör underbart vackra buketter.

Det finns 1250 olika Gerberasorter och de delas in i storblommiga och mini. Är diametern på mindre än 8 centimeter är det en mini som kallas för germini.

Snittblomma

Blomman är känslig mot bakterier så det är viktigt att den sätts i en helt ren vas. Snitta blomman och vattnet i vasen ska vara ljummet. Du kan ge den lite växtnäring i vattnet. När de börjar sloka gör du om proceduren med snitt och ren vas. Gerberan som snittblomma ska inte stå för varmt och inte i närheten av frukt som utsöndrar gaser.

Det är mycket populärt att använda Gerbera blommor för att dekorerar te koppar när man serverar te.  Man kan ha blomman på fatet eller i teet.  Växten är inte giftig men kan påverka smaken på teet en aning.  Gerbera i te smakar som maskroste och andra örtteer gjorda på grönbladiga växter.

Vattning

Gerbera som krukväxt är svåra att få att blomma om. Det krävs att man har god kännedom om Gerberorna för att klara av att sköta dem. Det är vattningen som är det svåraste att balansera. De vill inte ha de för blött eller för torrt och behöver lite vatten då och då. Vattnet ska vara rumstempererat och kalkfritt.

En del klarar av att känna efter på jorden när det är dags för vatten och då vattna den ordentligt och låta överflödet rinna av. Sen måste det översta jordlagret vara helt torrt innan det är dags för nästa vattning.

Ljus

Gerberan frodas i ljus och det gäller både sommar- och vintertid. Akta dock den starka middagssolen under våren annars kan den blomma ut i förtid vilket förändrar plantans vattenbehov. För att få igång blomningen till april/maj bör temperaturen ligga runt 20-22°C från och med mars.

Utomhus

Under sommarmånaderna kan du ha växten på balkongen eller ute i trädgården på en skyddad plats. Ha koll på vattningen då eftersom det kan regna titt som tätt och Gerberan får inte stå med vatten i krukan. Är det en varm period kan gerberan torka ut och det åtgärdas genom att ge den lite vatten i taget tills den mår bra igen, alltså hjälper det inte att hälla på massor med vatten på en gång.

Från april till augusti behöver Gerberan lite växtnäring var- eller varannan vecka men se till att dosera svagt. I september bör Gerberan ställas svalt där temperaturen ligger mellan 10-14°C och då behöver den inte vattnas lika mycket eller ofta. Plantera om Gerberan vartannat år och dela den.

Det görs på våren i en ca 14 cm stor kruka. Fyll den med väldränerad jord som är rik på humus. Ta bort alla vissna och gulnande blad när den planteras om. Gerberan kan frösås men det tar upp till ett år för fröet att växa upp och bli en blommande växt.