Fuchsia

Känslig skönhet

Flitiga Lisa (Impatiens walleriana)

Flitiga Lisa tillhör familjen Balsaminaceae och är en sommarblomma. Det är en ettårig blomma som ursprungligen kommer ifrån tropiska Östafrika (Tanzania) samt Nya Guinea och Salomon-öarna.

Plantan blir ca 30-40 cm hög och lika bred runt om. Flitiga Lisa finns i flera olika rosa färger nästan röda och även vita.

Blommor

Den finns med både enkla och dubbla blommor. Blommorna är runda och har fem kronblad. Bladen är blanka och ovala med lätt tandning. Bladen är oftast mörkt gröna men det finns också andra variationer med brokiga blad.

Flitiga Lisa trivs bäst ute på sommaren på en halvskuggig plats utan direkt vind och solljus mot den. Under ett träd där inga andra växter trivs kan Flitiga Lisa frodas trots mörket. Den blommar hela sommaren om den får vatten och gödning regelbundet.

Inomhus

Inomhus kan den blomma året om. En planta som står inomhus behöver du vara ännu mer noggrann med att ge växtnäring. Det är viktigt med väldränerad jord som bibehålls fuktig så att den inte torkar ut mellan vattningarna. Sandjord är inte optimalt, välj en kompostrik jord istället som behåller fukten. Plantan kan köpas färdig från en blomsterhandel men du kan även så frön själv inomhus tidigt på våren.

Plantera utomhus

När frosten är helt borta kan de planteras ut. Var inte för ivrig då den är mycket känslig för frosten och den kan dö på ett par timmar om den utsätts för den. Härda plantan under två veckor innan du planterar ut den. Börja med att skärma av en plats där den är skyddad från vind och rusk. Första dagen kan den stå ute en timme och sen ökar du på gradvis varje dag tills Flitiga Lisa har vant sig vid klimatet utomhus. Den första veckan bör du ta in dem helt under nattetid då temperaturen sjunker kraftigt. Sedan kan du börja ha den ute längre och längre på kvällen tills de klarar av en hel natt ute. Då går det bra att plantera dem i rabatten eller i blomlådan.

Flitiga Lisa är en tålig växt så när den är helt härdad och har planterats ut står den emot kalla och regniga svenska somrar. För att plantera växten så ska du gräva ett hål som är lika stort som den jorden den står i. Luckra först upp jorden runt gropen och sätt ner plantan i hålet. Den ska stå på samma nivå som tidigare och jorden runt ska tryckas till så den står stadigt.

Skadedjur

Flitiga Lisa brukar klara sig bra ute mot skadedjur och det är sällan den får någon sjukdom. Om den odlas inomhus är den dock inte lika härdig och utsätts oftare av skadedjur. Inomhus står den gärna ljust men inte i direkt solljus, ett uterum eller terrass trivs den på där den får lä och skugga. Flitiga Lisa är en allergivänlig blomma.

Förökning

Förökning sker genom sticklingar som tas från vuxna plantor som rotas i vatten eller jord. Du kan använda dig av rotningsmedel men det är inget måste. Genom att toppa och ansa plantan får du en fylligare Flitiga Lisa.