Fuchsia

Känslig skönhet

Begonia

Begoniasläktet innehåller ca 1000 arter. Det finns över 10000 förädlade sorter. Den kommer ursprungligen ifrån Syd- och Centralamerika, södra Asien och Afrika i de tropiska och subtropiska områdena. Det går lätt att korsa de olika arterna från olika världsdelar med varandra.

Det är en flerårig växt men det kan vara svårt att hålla den fin länge. För att få Begonian att blomma igen kan du försöka med att ställa den i ett rum där det är mörkt 12 timmar varje natt. Till utseende påminner de om rosor.

Begonian fick sitt namn efter en fransk botaniker som heter Michael Begon som var aktiv under senare delen av 1600-talet. Begonian trivs i fuktig luft och bör placeras där det är ljust men utan att solen ligger direkt på.

Skötsel

De trivs bäst i en rumstemperatur på 18-20°C. De ska sås i blomjord och jorden ska hållas fuktig. Vattna längst ut med kanten på krukan ovanifrån med vanligt vatten.

Mellan mars och september ska växtnäring tillsättas i vattnet för att få en Begonia som lever ut till det fulla. Plocka bort vissna blommor och blad så plantan kan blomma vidare. Blomningen sker året om, sommar som vinter. Låt krukan stå stilla för om du vrider på krukan för ofta kan det få växten att tappa sina knoppar. Ställ inte fruktskålen nära Begonierna då de avger etylengas som får plantans blommor att mogna för fort, blomknopparna torkar in och blommorna vissnar. För att få Begonian att blomma igen kan du försöka med att ställa den i ett rum där det är mörkt 12 timmar varje natt.

Färger

Begonier med alla dess sorter varieras i det oändliga med både färg och utseende. Den enda färgen som inte finns idag är blått. Oavsett hur den ser ut så sköts de på samma sätt. Det finns Begonier som växer upprätt, klängande, hängande och krypande.

Förökning

Sticklingar går att tas lätt. Bryt endast av en blommande kvist och sätt i ett glas med vatten. Bladsticklingar är också ett vanligt sätt att föröka Begonian på. Plocka bort ett blad från plantan och stick ner i en kruka med jord.

Vid frösådd är det viktigt att vattna underifrån annars ruttnar fröet, Duscha med en blomspruta om jordytan torkat. När fröet har grott och det vuxit upp en planta ska du flytta över den till en större kruka med blomjord den trivs med. Fortsätt vattna och sköt växten som vanligt. Det kan ta ett par år innan den blommar.

Om du köper en Begonia från affären se då till att packa in den ordentligt när du forslar hem den. Väl hemma så öppnar du lite i taget på omslagningen så att växten vänjer sig vid temperaturskillnaden.

Övervintring

Vill du övervintra din Begonia som du har planterat ute får du gräva upp den innan första frosten kommer. Skölj löken noga under rinnande vatten för att få bort all jord. Skär sedan bort toppen på plantan och lägg alla lökarna tillsammans på en mörk och kall plats. När våren kommer kan du då plantera om din Begonia.

Allergi

Begonian är inte allergivänlig.